Custom Residential Architects Network

Stanwood Residence 

02-02-2015 19:48

What began as an ambitious renovation and addition to a 1961 residence morphed over time into working within the existing footprint to find the space needed to satisfy the program and not overbuild within the neighborhood. The floor plan had the typical three bedroom, two bath, galley kitchen configuration of most homes built during that time. The original owner had made minor modifications over the 40 years they had lived there. However, the layout had remained the same. The Client’s original program called for a new Kitchen in what had been the front Den area; a generous addition to the Master Bedroom area to create a new Master Suite; creation of a Laundry room and stair out of Bedroom 3; and a new second floor with a Guest Bedroom, Bath, and full-time Office for one half of the couple. At the end of the day, however, once costs and what the neighborhood would support were taken into consideration, the client decided to pull back and re-examine what they were really hoping to accomplish: a larger Master Closet and Master Bath; an Office; a dedicated Laundry; some additional storage; and a new Kitchen where both Owners could cook without stepping on one another. Closer examination of the existing layout revealed the spaces needed to accomplish the Client’s program without pricing their home out of their neighborhood or adding a second floor that would loom over their neighbor. The end result was a home the Client could live in for another 40 years. Project Details Location: Dallas, Texas Date of Completion: November 2014 Builder: Sardone Construction Architect: Larry Paschall, AIA – HPD Architecture LLC Building Footprint: 2,215 sq ft Gross Conditioned Space: 1,670 sq ft Program A complete interior and exterior renovation of a 1961 residence. Interior of the home was taken back to stud and reframed to create a new Entry, combined Living and Dining room, new Kitchen, new Coat closet, new Laundry, larger Master Closet, and new Master Bath. Remaining spaces were updated including new flooring, paint, and light fixtures. Plumbing and electrical were also brought up to code. Remaining aluminum windows were replaced with thermally broken steel windows. The home’s exterior had the existing stone accent wall and existing siding replaced with shou sugi ban vertical tongue and groove planks. Brick and remaining wood soffits were painted to compliment the stain on the new siding. Composition shingles were replaced with anodized bronze standing seam metal roofing. Major Materials and Systems Closed cell neoprene insulation for the building envelope, tankless water heater, standing seam metal roof, shou sugi ban siding, and thermally broken steel windows.

#CustomResidentialArchitectsNetwork

Statistics
1 Favorited
27 Views
11 Files
0 Shares
546 Downloads
Attachment(s)
JPG file
Front Facade, After   1.67MB   1 version
Uploaded - 02-02-2015
JPG file
Front Facade, Before   1.91MB   1 version
Uploaded - 02-02-2015
JPG file
Rear Facade, After   1.50MB   1 version
Uploaded - 02-02-2015
jpg file
Rear Facade, Before   1.54MB   1 version
Uploaded - 02-02-2015
JPG file
Kitchen, After   2.82MB   1 version
Uploaded - 02-02-2015
JPG file
Kitchen, Before   799K   1 version
Uploaded - 02-02-2015
JPG file
Living Room After   3.45MB   1 version
Uploaded - 02-02-2015
jpg file
Living Room, Before   391K   1 version
Uploaded - 02-02-2015
JPG file
Living Room   3.08MB   1 version
Uploaded - 02-02-2015
JPG file
Garage   1.43MB   1 version
Uploaded - 02-02-2015
pdf file
Floor Plans, Before and After   57K   1 version
Uploaded - 02-02-2015

Tags and Keywords